A pesti zsidónegyed

jewish identity budapest

A 18. és 19. század fordulóján, a Dunai átkelőhöz vezető út mentén, Budapest VII. kerületében  alakult ki a régi pesti zsidónegyed, melynek központja akkor a Király utca volt. 1944-ben, ugyanitt állították fel a pesti gettót -mintegy hetvenezer embert összezsúfolva-, amelynek egyik kapuja az árkádsor Wesselényi utcai oldalán állt. 2002-ben a Király utca – Csányi utca – Klauzál tér – Kisdiófa utca – Dohány utca – Károly körút által határolt városrészt, „régi pesti zsidónegyed” elnevezéssel a budapesti világörökségi terület védőzónája alá vették.

A negyedben található a pesti oldal zsidó látnivalónak nagy része: a Magyar Zsidó Múzeum, a Mártírok Temetője, a Raoul Wallenberg emlékkert, valamint a magyarországi neológ és ortodox zsidó hitközségek főtemplomai, székházai. A történelmi városrész, a rehabilitációs stratégia részeként, ezzel egy időben az ifjúsági turizmus fejlesztésébe is kezdett: 2002-től a bontásra ítélt házak udvarába olyan népszerű nyári szórakozóhelyeket  telepítettek, mint a Szimpla-kert, a Gozsdu-udvar, vagy a Szóda-kert.

A város hosszú ideig nem tűrt meg zsidókat a falai között. Ezt a beköltözési tilalmat II. József császár 1783–as rendelete törte meg. Ekkor már tizennégy zsidó család lakott Pest közvetlen szomszédságában, az Orczy bárók hatalmas bérházában. Számuk gyorsan emelkedett. Legtöbben a korszak legnagyobb zsidó közösségéből, Óbudáról költöztek át, de sokan érkeztek a Habsburg birodalom más területeiről, Morvaországból és Galíciából is.

A pesti zsidónegyed történetét a Wesselényi utca 7. szám alatt található Magyart Zsidó Levéltár anyaga eleveníti fel korabeli naplók, szerelmeslevelek, kérelmek és engedélyek segítségével. Állandó kiállításukban 18.századi díszített tórapolyát (a wimpel vagy más néven tórapólya, az újszülött fiúgyermekek körülmetélésekor használt pólya, melyet négy részre vágnak, és hosszú csíkká varrnak össze, majd kihímezése után a zsinagógának adományozzák), a Dohány utcai zsinagóga kincstárának régi gyűjtőperselyét vagy Kővári Dezső 1914 óta működő kóser mészárszékének mezuzáját tekinthetik meg az érdeklődők.

A tárlat vasárnaptól csütörtökig 10-18 óráig, pénteken 10-16 óráig van nyitva. Szombaton zárva tart. Utolsó beléptetés fél órával zárás előtt.