A tiszta konyha

jewish food budapest

A kóser, vagyis a rituálisan tiszta étel szorosan kapcsolódik a zsidóság történetéhez, eredete az ókori Izraelig, Mózes könyvéig nyúlig vissza. (Mely a híveknek nem jelent feltétlenül könnyebbséget, ugyanis talán a zsidó konyha tartalmazza a legtöbb előírást az ételek elkészítésére és tálalására vonatkozóan.)

Rendszerezve, a zsidó ételekre vonatkozó fő törvények lényegében három csoportra oszthatók.

  • Az első a hús „tisztaságának” fontossága. Ehető, kóser húsok például a szarvasmarha, a szárnyasok (a strucc kivételével), a bárány, a kecske, a juh, a szarvas, a gazella, a dámvad; az antilop, és a kőszáli zerge. Tisztátalan (tréfli) minden elejtett és széttépett állat húsa, emellett pedig a disznó, a nyúl, a teve, és a ló húsa is.
  • A húsevéshez kapcsolódik a második csoport, tilalom is: csak kivéreztetett hús fogyasztható. A vallási törvény előírja, hogy a húsokat fél óráig vízben, egy óráig sóban kell áztatni, majd háromszor kiöblíteni, hogy minden vérrög kioldódjon belőle. A májat főzés előtt alapos sütéssel vértelenítik, a szív csúcsát pedig le kell vágni mielőtt elkészítik. Az állat levágásánál fontos, hogy az állatot csak képzett szakember, sakter vághatja le, egyetlen vágással, hogy minél kevesebbet szenvedjen.
  • A harmadik alapszabály a tejes és a húsos ételek különválasztásának törvénye. Ehhez kapcsolódóan a zsidó konyhában az ezen ételek elkészítéséhez használt edények és konyhai eszközök (konyharuha, abrosz, sótartó…) is különbözőek.

Kosher receptek

FLÓDNI
HONIGLEKACH
MUFFIN
SZILVÁS LEPÉNY
'SZOMBATI KALÁCS'
ZSIDÓ TOJÁS