Cipők a Duna parton

Shoes Budapest

 

A Cipők a Duna-parton a második világháború 60. évfordulójára felavatott budapesti holokauszt-emlékmű. Szellemi alkotója Can Togay filmrendező, társalkotója Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész.

2005. április 16-án, Kis Péter kancelláriaminiszter avatta fel a II. világháborúban nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt budapesti áldozatok emlékére készített emlékművet. Másnap a szoborcsoport szakrális felavatása is megtörtént, többek között Kardos Péter főrabbi, Szabó Géza, a Szent István Bazilika plébánosa, Cselovszky Ferenc evangélikus lelkész és Berkesi Gábor református lelkész jelenétében. A szobrászművész hatvan pár korhű lábbelit formált meg vasból. A parti szegély terméskövére erősített cipők mögött negyven méter hosszúságú, hetven centiméter magas kőpad húzódik. Az átadások napján az Élet Menetének résztvevői fáklyákkal adóztak az áldozatok emlékének.

Hol található?

A Duna-part Roosevelt tér és a Kossuth tér közötti szakaszán.

Az Élet Menete Alapítvány

20 éve alakult nemzetközi szervezet, amely jelenleg 53 tagországot számlál. A magyar alapítvány első rendezvénye 2005-ben a Duna-parti szoborcsoport felavatása volt. Az alapítvány tagja között van többek között Balázsovits Lajos, Hegedűs D. Géza színművészek és Gerendás Péter zenész is. Magyarországon Az Élet Menete felvonulást 2002 óta tartják meg. A fáklyás emlékezés napja mindig április 16-a (kivéve, ha az éppen péntekre esik), 1944-ben ugyanis ezen a napon kezdődött meg a magyarországi zsidóság gettókba telepítése. A felvonulásokon zsidókra, romákra és a homoszexualitásukért üldözöttekre is emlékeznek.