Falk Miksa

Falk Miksa

Széchenyi István iratainak közreadója, Deák Ferenc titkára, Erzsébet királyné magyar tanára, Peter Falk amerikai színész dédapja.

Már 15 éves korától fogva cikkeket írt a pesti német lapokba. Később a Pesti Naplóban jelentek meg cikkei, szellemes, a sorok között elrejtett, az abszolutizmus szellemét bíráló célzásokkal. 1850–60 között az akkor Döblingben élő Széchenyi István szűkebb köréhez tartozott. A kiegyezés után, 1867-ben hazatért és a Pester Lloyd főszerkesztője lett. Nevéhez fűződik többek között a ma is látogatható Lipótvárosi kaszinó (Duna Palota), melynek alapítója és első elnöke is volt egyben. A róla elnevezett Falk Miksa utcában ma számos galéria áll, ahol a Műgyűjtők Éjszakáját is tartják, melyen a belvárosi műkereskedők kiállítás-megnyitókkal, tárlatvezetésekkel, előadásokkal visznek pezsgést a belvárosi utcák életébe.

Duna Palota
1051 Budapest, Zrínyi utca 5.
Telefon: +36 1 317 13 77, +36 1 317 2754

A Duna Palotát, a korábbi Lipótvárosi kaszinót 1883-ban alapították, építése 1895-ben fejeződött be Freund Vilmos tervei alapján. A neobarokk stílusú épület kivitelezője Márkus Géza volt, homlokzata Mészáros és Gerotenberger nevéhez fűződik. A kaszinó fennállása során mindig kitűnt művészetpártolásával: kiállításokat, hangversenyeket rendezett, operabemutatók költségeit fedezte. Az épületet olyan neves művészek látogatták, mint Bartók Béla, Kodály Zoltán, Mark Twain és Antonin Dvorák. A Duna Palotában forgatták az Evita című film több jelenetét is, Madonna főszereplésével.

Az egykori kaszinó ma is számos kulturális programnak ad otthont: a Hungária Koncert Kft. rendezésében a Duna Palota rendszeresen fellépője a sokszor cimbalom kísért Duna Szimfonikus Zenekar, a világhírű Rajkó Zenekar és Népiegyüttes valamint a Duna Művészegyüttes is.