Izraeli Kulturális Intézet

Izraeli Kulturális Inzézet

2010 szeptemberében új színfolttal gyarapodott Budapest kulturális kínálata: megnyitotta kapuit az Izraeli Kulturális Intézet.

Hangversenyek, kiállítások, nyelvtanfolyamok, filmvetítések, találkozók várják a Paulay Ede utcai ház küszöbét átlépő magyarokat és izraelieket. A kínálat túlmutat a zsidó kultúrán: vallási hátterét tekintve muszlim és keresztény, etnikailag arab és több más kis létszámú népcsoport kultúrájából áll össze Izrael mozaik-kultúrája, és ennek lehető legteljesebb bemutatására törekszik a budapesti intézet. Az Intézet létrehozói a nyitott és befogadó Magyarországon szeretnék láttatni a nyitott és befogadó Izraelt, izgalmas kultúrájával, az ősi földön születő modern életre rácsodálkozó, kísérletező művészeivel és hétköznapi embereivel. Maga az alapítás is együttműködés eredménye: az alapítók részben civilek, magánszemélyek, részben pedig a nagyvilágban él zsidóság és Izrael kapcsolatait ápoló Szochnut szervezet.
Az Intézet nemcsak nyílt és befogadó, hanem apolitikus is. Méricskélés nélkül befogad közösségeket, klubokat, egyesületeket, ha azok tevékenysége összhangban áll az Intézet küldetésével.