Zsidó temetők

Budapest cematery

Dohány utcai zsidótemető

Budapest, VII. Dohány u. 2

Nem jellemző, hogy egy zsinagóga mellett temető legyen, a mindössze 3000 m2-es temető kialakítását is csak a szomorú történelmi helyzet kényszerítette ki. 1944-ben az Eichmann terv részeként mintegy 70.000 zsidót költöztettek át a Pesti Gettóba. Az 1945. január 18-i orosz felszabadításig kb. 8-10000 ember halt meg, és bár az elhunytak egy részét még ki tudták vinni a Kozma utcai temetőbe, mintegy 2000 embert ebben a „kényszerű” temetőben kellett eltemetni. Az elhunytak emlékére a zsinagóga mögötti Raoul Wallenberg emlékparkban áll Varga Imre szobrász fémből készült szomorúfűz fát szimbolizáló alkotása, a leveleken az elveszett, eltűnt emberek neveivel, tetoválási számaival.

Kozma utcai zsidótemető

Budapest, X. Kozma u. 6.

Hazánk legnagyobb zsidótemetője. Az Új köztemető létesítésekor kialakított temetőben nyugszik a fővárosi zsidóság elitje, a vallási, kulturális, művészeti élet kiválóságai. Ugyanakkor páratlan művészi emlék a Kozma utcai fal mellett húzódó mauzóleumsor is, amelynek síremlékeit híres építészek tervezték. A monumentális, fehér ravatalozó 1891-ben épült Freund Vilmos tervei alapján, a bejárat oroszlánjai Stróbl Alajos nevéhez fűződnek. 1949-ben épült a holokauszt-emlékmű Hajós Alfréd tervei alapján, melynek kőpilonjain áldozatok százezreinek neve olvasható.

Óbudai zsidó temető

Budapest, III. Külső Bécsi út 369.

A temetőt az óbudai zsidó közösség nyitotta meg még 1922-ben. A megnyitó beszédet Schreiber Ignác, fiatal rabbi tartotta, aki beszédében a következőket mondta: “vajon ki lesz az első halott? Egyszerű ember, vagy nagy ember?” A sors iróniája, hogy alig három nappal a temető megnyitása után Schreibert közlekedési baleset érte, így éppen ő lett az első, akit ide temettek. Később idehozták Müncz Mózes, Wellesz Gyula, és Klein Gyula óbudai főrabbiknak a hamvait is. Müncz Mózes síremléke jelentős zarándokhely, külföldről is sokan keresik fel. Az ortodoxok azonban nem mennek közel a sírhoz, a kerítés mögül, az utcáról imádkoznak. A temetőben található a Maros utcai Kórház 149 áldozatának sírja is, akiket 1945. január 21-én a magyar nyilasok gyilkoltak meg, betegeket, orvosokat és nővéreket sem kímélve. Továbbá a művészi, tudományos élet képviselői közül itt nyugszik a fasizmus áldozatává vált író, Gelléri Andor Endre, és a nemzetközi hírű pszichológus, Mérei Ferenc is.