Zsidónegyed napjainkban

Jewish Budapest

Carmel étterem

Budapest, Kazinczy u. 31.

A Kazinczy utca lelkének is nevezett Carmel étterem 1987 óta áll vendégei rendelkezésére, 2008 áprilisától pedig glatt kóser étteremként is üzemel. Megújult étlapjukon nemzetközi és magyaros ételspecialitások, zsidó ételkülönlegességek egyaránt megtalálhatóak. Bő választékukkal -a kocsonyázott, töltött pontytól, a fenyőmagos párolt almával tálalt mézes borjúszeleten át a csokoládéöntetes macesztortáig- szinte minden ízlést ki tudnak szolgálni. Az étterem turistacsoportokat is fogad. A Jewish Heritage program keretében (a Grand túra során) az étterem megvendégeli Önt egy kóser süteményre és egy kávéra. ( A túra ebéddel is választható, ebben az esetben 10% kedvezményt biztosítanak az étlap áraihoz képest.)

Nyitva tartás: vasárnap – péntek 12-23 óráig, szombat 12-14 és 18-23 óráig. A péntek esti és szombat déli menü előre fizetendő.

Frölich cukrászda

Budapest, Dob utca 22.

A Fröhlich cukrászda kizárólag izraeli kóser alapanyagokat használva igazi kóser cukrászda. (Ezen kívül, mint minden zsidó cukrászda, ez is “tejes”, hiszen a kóserság egyik legfontosabb alapja, hogy a húsos és tejes ételeket szigorúan külön választja.) Jellegzetes zsidó süteményük – és a cukrászda leghíresebb édessége- a floudni: alma-, mák-, diótöltelékes zsidó édesség. Specialitásaik közé tartoznak a különleges gyümölcskenyerek. Kapható csokoládés -benne csokidarabokkal; narancsos -kandírozott narancs és citrom darabkákkal; mákos – a közepében mákrúd fut végig; és dióval, mazsolával, kandírozott gyümölcsdarabokkal gazdagított változat is. Új “kísérleteik” eredménye a tejszínnel töltött különleges csokikeksz és a citromos- túró, valamint az áfonyás túró szeletek.

Nyitva tartás: Hétfőtől csütörtökig 9–20 óráig, Pénteken 7:30–18 óráig

Gozsdu Manó Klub

Budapest, Király utca 13., 

A Gozsdu Manó Klub a belváros köldöke: nappal igazi olasz fagyit, helyben sütött kenyérrel tálalt salátákat, szendvicseket, hideg leveseket ehettek a terasz körül rohangáló gyerekek zsibongó társaságában, este pedig végre igazán finom sörökkel és megújult koktélválasztékkal hűthetitek le magatokat.
Nyáron főként a klub fenti részén lesznek programok, akusztikus, jazzes mini-koncertektől kezdve egészen a funkos, hip-hoppos, olykor akár slam poetry vagy rap betétekkel tűzdelt live actekig. Ősztől beindul a party-szezon: a pincében tematikus klubestek lesznek megrendezve, de itt találhatjátok meg a Grund Színház improvizatív műhelyét és társulatát is!

Hadik Kávéház

Budapest, Bartók Béla út, 36

Az 1920as években a Hadik Kávéház a társasági élet középpontja volt. Az irodalmi élet olyan jele képviselői, mint Karinthy, Kosztolányi, Móricz és Déry Tibor itt gyülekeztek, hogy megvitassák a világ dolgait és legurítsanak néhány italt. A Hadikot 2010-ben újították fel, hogy ismét régi pompájában tündökölhessen és a jelenkor lángelméinek és felfedezésre váró tehetségeinek igényeit kiszolgálja. Ugorjon be egy ízletes reggelire, ebédeljen a teraszon vagy adja át magát a kultúrának esténkét egy ital társaságában.

Café Noé

Budapest, Wesselényi utca 13. 

A Café Noé – Hangulatos cukrászda Budapest belvárosában, a Dohány utcai zsinagógától öt percre a Kazinczy utca sarkán. Finom kávék, könnyű házias sütemények, diabetikus sütemények jellemzik. Specialitásuk a Flódni (a zsidó konyha egyik legismertebb süteménye, Magyarországon a legismertebb), mely az alsó tésztalapon vastag mákréteget, újabb tésztát, majd még vastagabb almaréteget , dióréteget és szilvalekvárt tartalmaz.

Nyitva tartás: Hétfőtől csütörtökig: 10-19 óráig, Pénteken: 10-17 óráig, szombaton házhozszállítás

Kék ló fashion pub

Budapest, Kazinczy u. 11.

Emlékszünk még a régi viccre, amiben egy kék ló begaloppozik a kocsmába, rácsap a pultra és megkérdi: „Whisky van?” Nos, ez a vicc úgy folytatódik (és egyben végződik is), hogy a kocsmáros vizenyős szemekkel visszakérdez: „Miért? Kék ló van?

Ha nem is nevetjük halálra magunkat, az mindenesetre leszögezhető, hogy a poén faragója nem jártas az expresszionizmus útvesztőiben, nem csodálta még meg Franc Marc csodálatos alkotásait, és az is biztos, hogy nem barangolt Budapest belvárosában, és nem tért be abba a fashion pub-ba, ami magáé a Kék Lóé. A Kék Ló az ötletek és találkozások helye, ahol meglepő szabásvonalak futnak bele egy remek kávé ízébe. Ahol a limonádé mellé rendelhetsz egy sokszínű szoknyát is. A Kék Ló az a hely, ahol a stílus és a mosoly találkozik.